hoe financier ik mijn bedrijf?

Als u zelf niet genoeg geld hebt om uw productiemiddelen te financieren, moet u een beroep doen op externe financiers of geld aantrekken uit eigen kring. Familieleden, vrienden en bekenden kunnen u bijvoorbeeld geld lenen met een ‘achtergestelde lening’. Dat is een lening die pas wordt afgelost als u alle andere schuldeisers heeft betaald. Als u een bv heeft, kunnen mensen uit eigen kring aandelen nemen in het bedrijf. Tezamen met het geld dat u er zelf in stopt, vormen deze financiële injecties het eigen vermogen van het bedrijf.

‘Vreemd vermogen’ is bijvoorbeeld geld dat u leent van de bank. Dit is de meest voor de hand liggende manier om aan vreemd geld te komen. Als u geen geld wilt lenen, kunt u wellicht de bedrijfsmiddelen leasen. U maakt zelf de afweging of u geld via de bank wilt aantrekken (vaak goedkoper) of ingaat op de meestal duurdere leasemogelijkheden. Bij deze beslissing speelt natuurlijk mee of de bank u wel krediet wil verlenen. De bank stelt namelijk voorwaarden.

Tevens is het vaak ook mogelijk krediet te krijgen van leveranciers. Dit komt erop neer dat u de goederen die u koopt, niet meteen hoeft te betalen.

©2022 NarinxRitzen  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring